به گزارش مشرق، سایت تحلیلی دفنس وان در طی مقاله ای با قلم «یوری فریدمن» به بررسی روابط امریکا و عربستان سعودی پرداخت. در این مقاله اقای فریدمن ادعا می کند که در صورت انتخاب رئیس جمهور دموکرات در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۰ امریکا، روابط واشنگتن – ریاض بر لبه پرتگاه قرار خواهد گرفت.
متن کامل مقاله در ادامه آمده است.
تلاشی در واشنگتن خواهان اصلاح روابط واشنگتن – ریاض بوده این در حالی است که رئیس جمهور ترامپ بزرگترین نیروی مقاومت در برابر تغییر و اصلاح این روابط است.
بیشتر بخوانید:
چین سبد انتخاباتی ترامپ را کجا خالی میکند؟
با توجه به هزینه فاجعه آمیز انسانی مداخله نظامی عربستان در جنگ داخلی یمن و قتل جمال خاشقچی روزنامه نگار واشنگتن پست توسط مقامات سعودی، به نظر می رسد کنگره تلاش می کند تا هر هفته رژیم سعودی را مورد سرزنش قرار دهد. این در حالی است که کاخ سفید اقدامات کنگره را مسدود کرده و همچنان از شاهزاده سعودی محمد بن سلمان حمایت نموده و او مبارزه خود با ایران را تشدید می کند. شمارش معکوس مشارکت ایالات متحده-عربستان سعودی می تواند آغاز شود اگر یک دموکرات در سال ۲۰۲۰ به عنوان رئیس جمهور امریکا انتخاب شود.
تقریباً تمام قانونگذاران دموکرات، همراه با چندین نماینده جمهوریخواه کنگره و لابیگران، تحلیلگران و مقامات سابق، رابطه با عربستان سعودی ها را به نقطه ای سوق می دهند که بازدید از واشنگتن دی سی توسط محمد بن سلمان و خانواده اش غیر قابل تصور باشد. قانونگذاران ایالات متحده به طور مداوم تلا ش می کنند تا فروش اسلحه به پادشاهی سعودی را محدود کنند و محمد بن سلمان و دیگر مقامات ارشد دولت عربستان را به علت مرگ جمال خاشقچی محاکمه کنند. در حال حاضر عربستان به حمایت دولت ترامپ تکیه نموده اما از موقعیت متزلزل خود نیز خبر دارد.
در ماه مه، دولت ترامپ از قدرت اضطراری برای دور زدن کنگره و فروش میلیاردها دلار سلاح به عربستان سعودی استفاده کرد که این مهم نشان دهنده این واقعیت است که دولت نمی تواند مجوز کنگره را جهت فروش سلاح به عربستان به آسانی بگیرد. در ماه اوریل نیز دولت ترامپ قطعنامه پایان دادن به حمایت واشنگتن از عربستان در جنگ یمن را وتو کرد. اکثر نمایندگان مجلس سنا و مجلس نمایندگان از این قطعنامه حمایت کرده بودند.
باید گفت که ترامپ در اولین سفر خود به خارج از کشور به عنوان رئیس جمهور، به عربستان سعودی سفر نمود و در طی این سفر از اتحاد واشنگتن - ریاض حمایت نمود زیرا دولت او و دولت عربستان سعودی از قدرت نظامی ایران هراس دارند.
واقعیت این است که انگیزه دولت ترامپ جهت ادامه ارتباط قوی با عربستان سعودی فقط فروش اسلحه به این کشور می باشد همانطور که ترامپ خطاب به اعضای کنگره گفته است: شما افرادی هستید که خواهان قطع عربستان هستید. ما تاکنون میلیاردها دلار اسلحه به عربستان سعودی فروخته ایم. من نمی خواهم این مبلغ را از دست بدهم.
به نظر می رسد وفاداری رییس جمهور به ریاض بخشی از میل او به تغییر سیاست خارجی اوباما است کسی که تلاش کرد با ایران آشتی کند و به همین دلیل مورد انتقاد قرار گرفت. اوباما در مورد معامله هسته ای با ایران مذاکره کرد و در رابطه با اتحاد با عربستان سعودی شدیداً تردید داشت.
البته، اکثر آمریکایی ها از زمان حملات ۱۱ سپتامبر نظرات منفی نسبت به عربستان داشته اند و دو سوم مردم در حال حاضر مخالف ارتباط با رژیم سلطنتی سعودی هستند. قتل جمال خاشقچی و دست داشتن مقامات سعودی در این قتل باعث شده اکثر سیاستمداران و مردم امریکا مخالف ارتباط با رژیم سعودی باشند و حتی بسیاری از شرکت ها و بانک های امریکایی دیگر حاضر به پذیرش سرمایه های عربستانی ها نیستند. می توان گفت که قتل جمال خاشقچی بسیار بیشتر از حادثه ۱۱ سپتامبر بر دیدگاه مردم و سیاستگذاران امریکایی نسبت به عربستان سعودی تاثیر گذاشته است.
اما سعودیها مبالغ هنگفتی را صرف افزایش نفوذ خود بر واشنگتن از طریق لابی گری و ارتباط با افراد درون کابینه ترامپ و رسانه های امریکایی می کنند.
با توجه به اینکه واشنگتن به ریاض به عنوان یک وزنه سیاسی و ژئوپلتیک در خاورمیانه تاکید کرده اند، روسای جمهور امریکا چه دموکرات و چه جمهوریخواه در موارد نقض حقوق بشر و سرکوب سیاسی یک گذرگاه امن و ازاد به عربستان سعودی داده اند. اما چندین نامزد انتخابات ۲۰۲۰ از جمله جو بایدن، کوری باکر و الیزابت وران مخالفت خود را در مورد ادامه ارتباط با عربستان سعودی به وضوح مطرح کرده اند.
آنها معتقد هستند که ایالات متحده امریکا در صورت ادامه اتحاد با عربستان هزینه های زیادی خواهد پرداخت زیرا عربستان کشوری است که ثبات در خاورمیانه را از بین برده و تلاش می کند جنگی میان ایران و امریکا در این منطقه بحرانی از جهان رخ دهد. این کاندیداهای دموکرات همچنین خواهان پاسخگو بودن محمد بن سلمان به علت قتل جمال خاشقچی بوده و وی را مقصر این حادثه می دانند. آنها مقامات عربستان را به علت نقض حقوق بشر، جنگ یمن، بی ثبات کردن منطقه خاورمیانه، تقابل بدون دلیل با ایران و...... سرزنش می کنند.
بنابراین اگر فردی دموکرات در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۰ ایالات متحده امریکا انتخاب شود، در اتحاد واشنگتن – ریاض تغییراتی رخ خواهد داد و احتمال دارد این اتحاد در لبه پرتگاه قرار گیرد.